FaceCopenhagen Blog Burka eller botox

Ansigtssproget skal tages alvorligt

Det er trods alt menneskets vigtigste kommunikationsredskab!

Personligt er jeg fuldstændig ligeglad med, hvad andre mennesker ønsker at iklæde sig. Jeg har lige som alle andre mine grænser for, hvad jeg syntes er pænt, men grundlæggende er jeg ikke optaget af at blande mig i, hvordan andre mennesker går klædt.

Jeg må dog blankt erkende, at jeg ikke kan fastholde min interesse for en kommunikation, hvis ansigtet er tildækket med en burka eller for den sags skyld lammet med Botox. Ikke en gang på TV. Jeg er mest visuelt og mindst auditivt anlagt, så jeg kan som sagt ikke fastholde min interesse for en samtalepartner, hvis jeg ikke kan se personens ansigt bevæge sig. Det er selvfølgelig noget andet med kommunikation på skrift eller i en telefon. Her forventer jeg ikke et visuelt billede oveni.

Men møder jeg er person, der har tildækket ansigtet, kredser mine tanker ikke om de ord, der kommer ud bag ved sløret, men i højere grad omkring, hvordan det egentlig må være at være tildækket. Mine tanker løber i alle retninger, væk fra det budskab, der komme ud af munden.

Kommunikation med et andet menneske, der enten er lammet kunstigt med Botox eller gemt bag maske eller slør, fanger mig ikke. Og det er ikke bare mig, der mister interessen for et budskab, hvis ansigtet ikke indgår i ”ligningen”. En af de afgørende måder, hvorpå mennesker kommunikerer med hinanden, er via ansigtsmusklerne. Hver eneste følelse, oplevelse og budskab viser sig i form af en ansigtsbevægelse. Det er den måde, at vi mennesker kommunikerer på, og vi kan ikke kommunikere helt klart, hvis vi ikke kan se eller mærke hinandens ansigter.

Gennem ansigtet viser vi, hvem vi er og, hvad vi mener, og når vi ikke kan kommunikere klart ansigt til ansigt, så sker der en forplumring af budskabet. Og stadigvæk, så er jeg ligeglad med, om andre mennesker vælger at lamme deres ansigtsmuskler eller tildække sig. Det er deres valg. Men er der en situation, hvor ansigtet er vigtigt, f.eks. ved kontrol af identitetskort eller i en samtale med et andet menneske, ved formidling af nyheder på TV og i flere andre situationer, så er et åbent ansigt altafgørende.

Jeg syntes derfor, at hele debatten om religion og tørklæder er helt afsporet. Det handler ikke om religionsfrihed eller rynkeforskrækkelse. Det handler om, at vi mennesker kommunikerer med vores ansigter.

Så har du et udbrud af en hudsygdom, fået et blåt øje, tabt en tand, eller synes du bare, det er en passende påklædning, så værsgo, dæk bare ansigtet til. Du kan også vælge at skære, stikke og sprøjte dig til det ansigt, du selv syntes, er pænest. Men du skal være klar over, at begge dele har indflydelse på din kommunikation med andre mennesker. Michael Jackson dækkede sine mange fejlagtige skønhedsoperationer med et tørklæde, og det kunne jeg godt forstå, at han gjorde. Men selv han måtte vel smide tørklædet ved check-in i lufthavnen?